Absint är en ypperlig dryck att bjuda på

En dryck som har varit rätt så mytomspunnen är absinten som rentav har varit förbjuden i vissa länder. I Sverige har man alltid kunna dricka absint som är en förfriskning baserad på anis, fänkål samt malört. Men drycken har varit mer eller mindre omtyckt under tidernas gång och det är icke allihopa som tycker om den ganska beska smaken.

Absint

Ett annat namn på absint är den gröna fen och under detta namnet så finns det en hel del berättelser om dryckens potens. Man menade rentav att den kunde vara besatt på något vis då det verkade som att de som drack absinten blev galna. Ett exempel på detta är konstnären Van Gogh som ska ha skurit av sig sitt öra efter att ha druckit från den gröna fen.

Men nu finns det självklart de som anser att konstnärer som Van Gogh sannolikt blev lite tokiga av att mixa sina egna färger med farliga ämnen och att man knappast kan skylla på absinten för detta. Du kan således bringa malört, tujon samt frambringa egen grön sprit utan oro för att du skulle bli galen av detta.

Göra egna drinkar med absint med korrekt redskap

Tänk på att du behöver rätt redskap för att göra din egen absint. Man kan använda sig av absintessenser (Prestige har en hel serie Absint med äkta tujon, dessa är jättebra, finns på hembryggning.se, https://allt-fraktfritt.se/absinthe-set-och-tillbehor.html, Tradera mfl.) som innehåller örterna som man är ute efter, och så gäller det att ha en ihålig absint sked därför att få sötman i drycken. Om det inte blir lite sött så är det komplicerat att intaga absinten.

Den absinthe Sverige kan bjuda på är vanligtvis hemmagjord och det betyder att det blir så bra som man gör det. Med korrekt verktyg och god balans mellan ingredienserna så ska man kunna få till en dryck som kommer att imponera. Det blir helt enkelt svensk absinth i din egen tappning.

Man kan blanda i fler örter men det här blir lite överkurs för den som är ny på att blanda egna drinkar. Håll dig till de ursprungliga ingredienserna då du tillreder för första gången. Tujon är den ingrediens som du inte vill missa då det är den som antas skänka effekten som man får av den här drycken. Tujonen kan minsann vara dödlig men icke i den dos som man använder i absinten.

Det är icke absinten som är riskabel utan alkoholen i drycken

Något som man måste begripa då det handlar om den här typen av drycker är att det minsann är alkoholen som är den farligaste ingrediensen. Om man blandar ihop absint och bjuder vänner på någon gång av och till så är det fullständigt säkert att dricka men om man gör det till vana att dricka absinten till frukost, lunch samt middag så kan det bli besvär.

Dagens absinter är även fria från färgämnen som kan vara farliga så man kan ej säga att den gröna fen är detsamma som den en gång var. Som all annan rusdryck så gäller det att vara försiktig när man dricker absint.