Hembryggning med glycerin alternativt såpbubblor med glycerin, det är frågan?

Inom hobbybryggning används glycerin (glycerol) som fyllighetsförbättrare. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

glycerin (glycerol) kan användas i vin, mjöd och cider. Det funkar vanligtvis på alkohol såsom vodkor samt dessutom i öl, man får testa sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningen men somliga vinjäster tillverkar för lite om man har snålt med frukt. Ett sådant vin har för lite fyllighet och smaken drar åt vattningt.

Glycerin kan sättas till i efterhand när vinet buteljeras alternativt när vinet skall drickas. 1-5 gram glycerin (glycerol) per liter vin, definitivt icke mer. 1 gram glycerin per liter vin brukar räcka mer än väl.

Med glycerin i förrådet så kan du producera dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor förundrar samt underhåller vuxna såväl som barn. Ifall du tycker om att göra egna bubblor men anser att det är tråkigt med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du testa en mix med glycerin, även kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i många matvaror och drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon färg eller lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin

Det var faktiskt en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk procedur som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan frambringa glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin handla så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att också betrakta hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och festlig nöje till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda ihop i en skål och doppa därpå det verktyg som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett verktyg som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Därpå så är det endast att bringa verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. glycerol fryspunkt tips

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan även leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen alternativt helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att framställa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som sedan kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att nyttja hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på samtliga produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig ej farlig. Ifall man dessutom har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran samt glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.