Hur funkar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

Dextros brukar tjäna som en central ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning och vinberedning.

ölbryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del anser att det endast är dextros som gäller ifall man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noggrann med renligheten, att hålla gedigen temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite olika synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen inte spelar någon roll.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och byta ut med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod också kommer att färga resultatet. Om du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl igen. Du bör helst undvika att blanda på känsla.