Vad drack de gamla vikingarna då det blev fest och man ville ha något gott som livade upp humöret? Mjöd svarar du säkert men visste du att det fortfarande finns gott om vikingaättlingar och andra vanliga dödliga som njuter av att göra honungsvin.
Det kan smaka riktigt gott med tiden. En beståndsdel i mjöd är honung.
Våga prova mjöd och honungsvin du också
Alla har inte koll på mjöd. Det är faktiskt så att honungsvin och mjöd är samma sak. Honung och vatten blir mjöd. Mjöd är inget unikt för vikingar eftersom drycken har gjorts världen över i olika kulturer.
Det är så det är. Smaken kan skilja sig åt förstås.
Vad behöver du för att brygga mjöd hemma i köket?
För det bästa resultatet måste du göra på rätt sätt. Börja med en tunna och jäsrör.
Vatten och honung behövs också. Mjöd smakar bättre om det görs lokalt. Då blir det verkligen traditionellt svenskt honungsvin!
Kanske känner du redan till hembryggning-se och deras produkter. Ha tålamod med jäsningsprocessen.
Vill du ha en mjukstart så börja med den billigaste mjödsatsen från samma webshop. Du kör igång direkt.
Mjödtillverkningen måste planeras för att bli bra. Det tar mindre plats om du häller upp i tillbringare. Se till att ha bra koll från början.
Det brukar bli brå resultat med blomsterhonung. Övning ger färdighet. Du kan använda olika verktyg för att lösa det. Släng inte halvfulla burkar.
Tempen spelar roll vid produktion av mjöd
Det är detaljerna som gör helheten när det gäller livsmedelsproduktion. Runt 30 grader är lagom. Jästen dör om det blir för varmt.
Det tar tid att göra mjöd. Om du köper färdiga paket vet du att du har köpt rätt produkter från början.se pga. Det hjälper jästnäringen.
Ingen särskild kork behövs. Mjöd Effekten blir enorm. Minst en månad innan du smakar. När det lagrats i 6 månader är resultatet som bäst.
Alla vikingar var inte råbarkade. Föredrar du mjöd eler vin? Man gillar ju olika.
Sedan har du ditt alldeles egna honungsvin!