Vintillverkning med glycerinet (glycerolen) eller såpbubblor med glycerin, det är frågan?

Inom hembryggning används glycerin (glycerol) som fyllighetsgivare. Glycerinet ger vinets body, dess fyllighet.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin. Det funkar vanligtvis på sprit såsom gin och tillika i öl, man får testa sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningen men vissa jäststammar producerar lite om man har snålt med frukt. Då upplevs vinet tunt och blaskigt.

Man kan sätta till glycerin (glycerol) när som helst i tillverkningen men uppenbarligen är det bäst när vinet ska buteljeras eller drickas. 1-5 g glycerin (glycerol) per liter vin, absolut inte mer. Som regel räcker 1 gram mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Glycerin ser till att såpbubblorna blir riktigt stora

Såpbubblor fascinerar både vuxna samt barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men anser att det är trist med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en blandning med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en fluid som inte har någon färg alternativt lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin pris 2,5 liter

Det var sannerligen en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk procedur som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan förfärdiga glycerinet på syntetisk väg och det finns även vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin köpa så kan du handla det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även betrakta hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och festlig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda ihop i en skål och doppa därefter det arbetsredskap som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar samt två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett arbetsredskap som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Därpå så är det bara att bringa verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. Länk till ytterligare information.

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan även leka med dem i badrummet. Man kan rentav göra bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullständigt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en cirkel framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därpå kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan pröva på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att nyttja hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig inte farlig. Ifall man dessutom har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.