Hemmaframställning av vin är en bok som utförligt förklarar hur vinberedning går till. Författaren till boken, Kjeld Erlandsen betonar bland annat vikten av god planering före vinbryggningen. Det är viktigt att ta förberedelserna med stort allvar. Det gäller såväl nybörjare som de med längre erfarenhet av vinbryggning. Varje bryggsats är nämligen unik och slarvas det med någonting så kan det till och från påverka slutresultatet framträdande.
Först och främst ska man bringa struktur i processen genom att skriva upp allt som behövs fram till fulländad produkt. Gör en lista över allt som ska köpas. På så sätt får man en tydlig överblick och eliminerar risken att förbise något väsentligt. Kontrollera dessutom att den utrustning som ska användas är ren och att den givetvis fungerar.
Att vara bra rustad kan bespara dig otaliga felaktigheter under processens gång, och därutöver undgår du att möjligen tappa humöret på vägen. Läs därför noga samtliga bruksanvisningar (ifall så finnes) för varje enskilt område. Att läsa bruksanvisningar efter bryggning är ju inte optimalt, om än bättre att inte läsa alls med tanke på att det kan underlätta inför nästa bryggning.
Att föra någon typ av bryggjournal är att föredra. Alltsammans som tillsätts bör noteras. Tänk om du exempelvis lyckas brygga drömmarnas vin som du så gärna vill brygga på nytt, men som du inte minns hur du gjorde. Samma sak gäller för odugligt vin. Vad gick snett i processen? Med hjälp av en bryggjournal kan du lätt spåra moment och tänka om inför nästa bryggning.