Brygg ditt eget vin hemma

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock angeläget att noga förbereda sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det normalt att brygga på diverse bär och frukter.

Om man använder sig av till exempel bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att gallra undan dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förställa den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därutöver vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Vanligtvis får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få bort en markant mängd av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noggrann med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i omkring 2-4 veckor beroende på vilken variant av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Var detaljerad med att skölja ur hinkar samt kärl utförligt efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder dessutom mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför också aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.