Framtagning av vin på enkelt sätt i hemmet

För att vin ska få kallas just vin måste det i enlighet med EU:s definitioner produceras från saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella varierande processer av vinframställning.

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst också till Italien och södra Frankrike. Slutligen skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som såklart också spridits till resterande världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan förekomma i våra hushåll. Det är emellertid inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då folk tenderar att prova diverse varierande bär, frukter och juicer. Det skänker även möjlighet att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att stegra alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles briljant val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels bra resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara omsorgsfull med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att vissa oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och fräsch utrustning mycket relevant.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan separera vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer brukar få sin egen prägel oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på olika temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan förmoda. Ett råd är att testa varierande jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den består av näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det därjämte i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns varierande sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.