Hemmaframställning av vin – att tänka på

Att brygga eget vin är en gemytlig sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och därtill genom varierande jästekniker och övriga faktorer.

En otvetydig styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver över lag billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är massor som får gastronomisk välbehag över att få använda vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många annorlunda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch och fungerande. Det är aldrig trevligt att upptäcka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer ofta bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen förskona flera förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett motsvarande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge från en färdig vinsats. Det ger en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer kunnig kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär alternativt frukter.