Hemmaframställning av vin – en bok som måste finnas i bokhyllan

Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen vandrat framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men dessutom jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör till exempel kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt flertal vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en oerhört uttömmande bok som börjar med att redogöra att vin är en angenäm hobby. Gemene man bör ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande moment.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd annorlunda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron och plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta många vilda bär. Han nämner varierande slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man någorlunda kvickt att vin kan smaka oerhört olika. Frukt och bär bör naturligtvis vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges även tips på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga.

En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel handla aktivt kol från företaget, vilket är centralt för att rena vattnet från allehanda föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.