Mängder av tips i Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med massor av goda tips och råd.

Vin är en enastående ljuvlig dryck som kan avnjutas i många annorlunda kontexter. Och annorlunda sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett starkt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart även all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hem. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är tämligen lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de antar att det är för svårt. Det är betydelsefullt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en skojig hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilltalande att man kan spara någorlunda mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att ständigt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer oavbrutet flera nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar somliga nya vinjäster så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del viktig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se också till att ingående skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon simpel miss. Därutöver ska all utrustning kontrolleras grundligtt innan bruk. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör produktion av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning.