Mousserande vin på hemmagjort sätt

Den som väljer att producera eget mousserande vin genom sedvanlig “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en väldigt krånglig process.

Men det finns en alternativ metod som bidrar till fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.

Även mousserande vin kan göras från en mängd skilda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en god kvalitet alla druvor produkt för att åstadkomma champagne.

Innan vi börjar måste jag berätta att det givetvis förekommer ett mycket enklare sätt som också ger ett smakfullare vin. Beställ en vinsats från vinbryggare startpaket – klicka här från hembryggning.se, prisad.se eller liknande marknadsplats.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas tämligen billigt på nätet.

Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej högre.

Dessutom behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), med tanke på att de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång samt några hattar för den andra bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att överföra vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara lite grumligt, om inte addera en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att åstadkomma denna sirap, värm en blandning av en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, försiktigt ändock noga, i vinet.

5)

Kommande moment är buteljering med hävert, flytta vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att klara av att hantera det tryck som byggs upp.

6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara klart nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut ifall du inte utför det på korrekt sätt.

Såvida du ej är en mästare på denna skicklighet kan detta möjligtvis vara ett bra förslag:

Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns någonting som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som underlag till detta, alla tillbehör för detta hittar du lätt på webben.