Om vinbryggning och dess råvaror

Flera har funnit hur fantastiskt det är att kombinera annorlunda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som tycker om att vara ute på skogspromenad ska hålla utkik efter de flertal sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte prova att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska prova att brygga på rosenblad från doftande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. För den skull kan de alltid förvaras djupfrysta för senare hantering. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte hela tiden är säsong för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.

Det är också utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att köpa. Varudeklarationen bör noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på.

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.