Smakrikt och underbart vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av tillverkning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har även blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera tycker att det är ett ypperligt tillfälle att själv ha möjlighet att utforska annorlunda vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Om alla instruktioner följs utförligt så kommer också nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin om vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid ej leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger potential att testa att tillverka vin på massor varierande bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att inspektera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omvandla vinets smakkaraktär markant. En annan väldigt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan ska man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kapacitet att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör förekomma i rumsvärme. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte ska vara för små. Ett vattenlås bör vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det tenderar att blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är tillräckligt omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är klar måste vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är även en oerhört viktig del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Också ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml tenderar att vara tillräckligt.

Emellanåt är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar således utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en nödvändig funktion under bryggningens gång. Ett tips är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Anteckna alla värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli förundrad över vinsmaken i slutändan. Men man bör självklart inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.