Utrustning för hemmabryggning med hög kvalitet

Det är nu för tiden inte alls komplicerat att frambringa sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara enorm. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda redskap. Det finns självfallet mängder av övriga hjälpmedel och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flera råd.

Kjeld betonar också hur angeläget det är med hygien. Alltsammans som kommer i beröring med vin och frukt ska vara rent. All utrustning måste vara fri från matrester, fett och diskmedel. Allt sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet dåligt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är därutöver två medel som är helt ofarliga att nyttja.

För att få bäst verkan ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går även att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk även på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara grundlig med att inspektera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är för att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak till vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att främja arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn funkar mycket bra till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer därför att det är don som delar frukten alldeles för mycket.